Το «Έτερος Εγώ: Κάθαρσις» στο μικροσκόπιο

Το «Έτερος Εγώ: Κάθαρσις» στο μικροσκόπιο
Είδαμε τη μεγάλη παραγωγή της COSMOTE TV και βγάλαμε το πόρισμα.

Από τη Λένα Γκόβαρη

Μπορεί να υπάρξει αστυνομική μυθοπλασία made in Greece στα πρότυπα των πιο διάσημων σειρών του κόσμου; Αν ναι, είναι διατεθειμένοι οι τηλεθεατές να της δώσουν μια ευκαιρία, χωρίς να την αφορίσουν με το επιφανειακό επιχείρημα «Η Ελλάδα δεν είναι για αστυνομικά...».

Για να απαντήσουμε στο πρώτο ερώτημα, αρκεί να αφεθούμε -χωρίς δυσπιστία- στο σκοτεινό κινηματογραφικό σύμπαν του «Έτερος Εγώ» που αργότερα αναπτύχθηκε σε τηλεοπτικό, με δύο κύκλους το «Χαμένες Ψυχές» καθώς και τον ολοκαίνουργιο «Κάθαρσις». Το νέο- νουάρ δημιούργημα του Σωτήρη Τσαφούλια έγινε viral, είχε μεγάλη απήχηση στο τηλεοπτικό κοινό και κυρίως έκανε και τους πιο δύσπιστους να πιστέψουν ότι μπορεί να γίνονται ελληνικές παραγωγές με υψηλά standards και συναρπαστική πλοκή. 

Αξίζει, λοιπόν, να απαρνηθείς έναν κόσμο γεμάτο από κατά συρροήν δολοφόνους, αδίστακτους παρανόμους, απίστευτες ανατροπές, ατμοσφαιρικά τοπία και στυγερές ανθρωποκτονίες, απλώς επειδή ακούγεται η ελληνική γλώσσα; Το «Κάθαρσις» όπως και ο προκάτοχός του «Χαμένες Ψυχές», όχι μόνο τόλμησε να ονειρευτεί, αλλά υλοποίησε το όραμα της δημιουργικής ομάδας, θέτοντας τον πήχη της παραγωγής αλλά και της αισθητικής ψηλά. Πολύ απλά επέλεξε -και κατάφερε- να μην είναι ούτε «λίγο», ούτε διεκπεραιωτικό, ούτε μίζερο. Παρότι ελληνικό. Αν δεχτούμε το επιχείρημα ότι στην Ελλάδα, δεν μπορούν να γίνονται προσεγμένες παραγωγές με επαγγελματισμό αντάξιες αυτών του εξωτερικού...  

ετερος

Η υπόθεση

Κάπως έτσι φτάνουμε σε μία «αστυνομική περιπέτεια» γυρισμένη στην Αθήνα, με ελληνικό καστ και σεβασμό στους τηλεθεατές, όποιοι και να είναι αυτοί. Για όσους είχαν παρακολουθήσει τον πρώτο κύκλο, τις «Χαμένες Ψυχές», οι βασικοί πρωταγωνιστές επιστρέφουν, ενώ προστίθενται και  καινούργιοι χαρακτήρες ο καθένας από τους οποίους, λιγότερο ή περισσότερο, έχει τη σημαντικότητά του. Πιο συγκεκριμένα, ο ιδιαίτερος – με τον υπνωτιστικό του τρόπο- καθηγητής εγκληματολογίας Δημήτρης Λαΐνης (Πυγμαλίων Δαδακαρίδης) αναλαμβάνει να επιλύσει μια σειρά μυστηριωδών δολοφονιών με θύματα φοιτήτριες. Βασικός ύποπτος είναι ο υποψήφιος Πρύτανης, συνεργάτης και φίλος του, Ηλίας Βελισσαράτος (Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης), οπότε θέλοντας και μη, παίρνει την κατάσταση στα χέρια του. 

Η εξέλιξη της ιστορίας βέβαια -όπως μας έχει «κακομάθει» το σεναριακό δίδυμο Σωτήρη Τσαφούλια και Κατερίνας Φιλιώτου- φέρνει ανατροπές, περισσότερη δράση και καταδεικνύει μια καλοστημένη πλεκτάνη που λειτουργεί ως κοινός σύνδεσμος όλων των υποθέσεων. Σε αυτόν τον κύκλο η σκηνοθετική οπτική του Τσαφούλια γίνεται πιο ωμή, οι χαρακτήρες πιο αδίστακτοι και τα σκηνικά της σειράς εντυπωσιακά προσεγμένα. 

εγω

Στο «Κάθαρσις» θα δούμε ξανά και τον Πέτρο Λαγούτη ως τον εγκλωβισμένο στο καθήκον υπαστυνόμο Παντελή Σκλαβή, την -κατά συνθήκη αριβίστρια- δημοσιογράφο Βίκυ Παπαδοπούλου, τον Σπύρο Παπαδόπουλο ως τον πολύ σχολαστικό Υποστράτηγο της Αστυνομίας και την μυστηριώδη γενετίστρια Κατερίνα Διδασκάλου. Ειδική μνεία αξίζει ο απολαυστικός Δημήτρης Καπετανάκος, ως λούμπεν αντιήρωας του υποκόσμου που «φτύνει» ατάκες και βρισιές, πιο γρήγορα από ότι προλαβαίνουμε να τις εκτιμήσουμε.   

Σε καινούργιους -πολύ καταλυτικούς- ρόλους: θα δούμε και τον Τάσο Νούσια ως νέο Προϊστάμενου του τμήματος ανθρωποκτονιών, τον Ορφέα Αυγουστίδη, τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη, την Μυρτώ Αλικάκη και τον Γεράσιμο Γεννατά. 

Και τα 8 επεισόδια του νέου κύκλου προβάλλονται ήδη στην COSMOTE TV, ενώ ταυτόχρονα είναι διαθέσιμα μέσα από τη δωρεάν, on demand υπηρεσία COSMOTE TV Plus.